Uniblogi


Tervetuloa Unij:n uniblogin maailmaan! Alta löydät uusimmat blogipostaukset liittyen lasten uneen.

Uni on hyvinvoinnin perusedellytys - 

mutta lapsi ei nuku!

Tätä on uniohjaus

1.5.2023

#uniohjaus #unikonsultaatio #univalmennus #unineuvonta #unineuvola 

Uniohjaus, unikonsultaatio, univalmennus, unineuvonta, unineuvola.... Uni ja siihen liittyvä neuvonta sisältää paljon tunnetta ja jakaa mielipiteitä. Unij:n uniohjauksessa huomioidaan ja otetaan mukaan koko perhe. Uniohjauksen tavoitteena on parantaa niin koko perheen kuin sen yksittäisen jäsenenkin hyvinvointia. Itse näen, että jokaisella perheenjäsenellä on oikeus riittävään lepoon ja  uni on niin lapsen kuin aikuisen hyvinvoinnin perusedellytys. Hyvinvoiva, jaksava, toimiva vanhempi on lapsen kehitykselle ensiarvoisen tärkeää. Lapsi tarvitsee myös kasvunta ja kehityksensä turvaksi riittävästi unta. Riittävää unta voidaan luokitella monella eri tapaa, mutta itse vastaanotolla hyödynnän usein muun muassa Child Sleep tutkimuksen raja- arvoja kokonaiskuvaa hahmottakseni. Hyvä uniohjaus huomioi perheen kokonaisuuden, tämän vuoksi vastaanotolla käydään läpi kattava aloituslomake.

 Myös sinä voit arvioida perheesi uni-tilannetta tästä!

Olisiko teidän jo aika ottaa yhteyttä unialan ammattilaiseen?  Varaa aika tästä!

Miksi ja milloin hakeutua uniohjaukseen?

Uniohjaukseen tullaan monesta syystä ja ohjaukseen tulon pääsyynä on ratkoa unipulmia. On hyvin yleistä, että vauvaperheissä on uneen ja nukkumiseen liittyviä murheita. Elämä on täynnä erilaisia vaiheita, kehitysharppauksia ja muutoksia, jotka näkyvät lapsen ja vanhempien unessa. Rikkonaiset yöt kuluttavat voimavaroja. 

Perheen esikoisen tuloon voidaan haluta valmistautua huolella ja tällöin uniohjaus on ennaltaehkäisevää ja vauvan tuloon valmistavaa neuvontaa, jossa nukkumisen taitoja tuetaan varhaisista kuukausista lähtien. Joskus sisaruksen syntymä laukaisee esikoisen kohdalla unitaantuman, johon perheet hakevat tukea.Toisinaan perheillä on juurtuneita toimintamalleja, jotka kuormittavat heitä, mutta joita on vaikea nähdä tai niistä on haastavaa luopua ilman tukea. Joskus lukuisten yöheräilyiden taustalla on fysiologisia tekijöitä, joita univastaanotolla koulutettu uniohjaaja osaa tunnistaa. Uniohjauksen avulla voidaan vastata moniin uniongelmiin kuten: lapsen aikaisiin aamuihin, itkuisiin iltoihin, rytmittömiin päiviin tai lukuisiin yöheräilyihin. Oli tilanne mikä tahansa ja lapsen ikä mikä tahansa, niin tukea ja ohjausta lapsen uniin on saatavilla ja vanhemman ei tarvitse uhrata omista yöunistaan kuukausi tolkulla, vaikka perheessä olisi vauva /lapsia.

Lapsen unen laadun raja-arvojen mukaan ammattilaisen arvio olisi paikallaan jos 6-12 kuukauden ikäisen lapsen nukahtamisaika on yli 45 minuuttia, yöheräilyjen määrä on yli 4 tai lapsi valvoo yöllä yli 60 minuuttia. Uniohjaukseen voi kuitenkin hakeutua ennen näiden täyttymistä. Perheiden tavoitteet ovat uniohjauksessa keskiössä ja uniohjaaja toimii mentorina ja  valmentajana kohti yhdessä asetettuja ikäkausisopivia tavoitteita.


Mitä uniohjauksessa tapahtuu?

Uniohjaukseen hakeutumisen jälkeen uniohjaaja lähettää sinulle annettuun sähköpostiosoitteeseen aloitusinfon, joka sisältää muun muassa ohjeet vastaanotolle saapumiseen sekä unipäiväkirjan pitoon sekä linkin taustatietolomakkeeseen tai ohjeet sen kirjalliseen täyttöön. Taustatietolomake voidaan vaihtoehtoisesti käydä yhdessä perheen kanssa vastaanotolla läpi. 

Vastaanotolla tutustumisen ja tilannekartoituksen jälkeen uniohjaajalla on parempi käsitys kokonaistilanteesta ja siitä, mitkä asiat perhettä kuormittavat. Vastaanotolla tapahtuva ohjaus riippuu uniongelmasta. Vastaanotolle olisi hyvä osallistua koko perhe, lapsi / lapset mukaan lukien. Tarvittaessa uniohjaaja ohjeistaa kädestä pitäen tiettyjä menetelmiä, havainnollistaa unimetodeja, opettaa unimateriaalien käyttöä tai on kuuntelijana.

Tapaamisen aikana perheen kanssa luodaan raamit, joiden puitteissa lähdetään kulkemaan kohti parempia öitä. Joitakin materiaaleja ja ohjeita voit saada jo vastaanotolla mukaasi. Tapaamisen jälkeen uniohjaaja kirjoittaa teille räätälöidyn unisuunnitelman, joka toimitetaan myös muiden mahdollisten materiaalien kera sähköpostiin. Unisuunnitelmassa on selkeät aikataulut ja ohjeet siitä, miten toimia päivä- ja/ tai yöaikana.

Ensitapaamisen jälkeen jälkituki kontrollitapaamisia on tarpeen mukaan puhelimitse, liveyhteyden tai sähköpostin välityksellä: toisilla päivittäin, toisilla viikottain. Uniohjaukseen sisältyy kahden viikon jälkituki, jolloin uniohjaaja on tavoitettavissa helposti. Tämän ajan jälkeen uniohjaajalta on mahdollista varata jälkitukisoittoaikoja tarpeen mukaan.

Miten saan yhteyden Unij:n uniohjaajaan?

Uniohjauksia Unij:ssä suorittaa, minä!

Uniohjaukseen voit varata aikaa monella eri tavalla; jos hyvä aika löytyy vello ajanvaraus järjestelmästä, niin itsenäinen ajanvaraus onnistuu kätevästi sitä kautta! Yksittäisiä aikoja on kuitenkin varattavissa muutaman päivän sisään puhelimitse. Tällöin päästään nopeasti tarttumaan akuutteihin tilanteisiin.

Nyt on aika korjata unia tasapainoisemmaksi ja kaikkien kannalta edullisemmaksi. Hyvien unien avulla, pystyt nauttimaan vanhemmuudesta ja työnteosta. Jokaisella lapsella ja aikuisella on oikeus riittävään lepoon!


Uniohjaajasi Jenna